Озерна чайка, звичайна чайка (larus ridibundus), чайкових птиці, озерна звичайна чайка,

Озерна, або звичайна чайка (Larus ridibundus)

Озерна, або звичайна чайка відноситься до сімейства чайкових - Laridae. Вона відома всім любителям природи, гніздиться колоніями на внутрішніх водоймах, зрідка на морських узбережжях від Англії до Камчатки, вважаючи за краще помірну кліматичну зону. Озерна чайка - перелітний птах, зимує в Середземномор'ї і Південної Азії.







Вона має виражений сезонний диморфізм забарвлення. Влітку голова у птахів темно-бура, майже чорна, а взимку - біла. Самці і самки за забарвленням практично неможливо розрізнити. Дзьоб і лапи темно-червоного кольору. Крила сірі з чорними кінцями і білою смугою по передньому краю. Самці від самок за забарвленням не відрізняються. Гнізда чайки споруджують з трави і влаштовують їх на сплавини, заломах очерету або купині. Іноді гніздяться змішаними колоніями з іншими видами чайок і крячок. Кладка складається з 3 зеленувато-бурих або блакитних яєць, покритих темно-бурими плямами. Насиджування триває 24 - 26 днів. Пташенята вилуплюються цілком розвиненими, але залишаються в гнізді ще тривалий час. При небезпеки можуть зійти в воду і плисти. На воді пухнасті маленькі пташенята чайок виглядають як легкі кораблики. Молоді чайки починають літати у віці 40 днів.







Озерна чайка, звичайна чайка (larus ridibundus), чайкових птиці, озерна звичайна чайка,

Озерна, або звичайна чайка (Larus ridibundus)

До складу природних кормів входять наземні і водні безхребетні, риба, зрідка дрібні гризуни і птиці, а також зерна культурних злаків,

У зоопарках крім озерної містять сріблястих, сизих чайок, квочка, чорноголових реготунів, пестроносих і інших крячків.

Література: Володимир Остапенко. "Птахи у вашому домі".