вибірка меду

При вибірці меду з вуликів тримайтеся прислів'я «дерти лико, поки б'ється». Тому слід брати якомога більше меду тоді, коли бджоли найбільш носять його з поля, тобто під час найкращого медозбору. Якщо будете очікувати осені і підберете лише один раз, як це робиться зазвичай в простих вуликах, то чи не візьмете меду більше, як і з простого вулика. Навпаки, вибираючи його неяк-до раз під час кращого медозбору і на місце взятих мідних стільників підкладаючи відповідно порожньої суші, отримаєте з вулика меду втричі або вчетверо більше, ніж зі звичайної вулика. При простих вуликах треба бути дуже обережним з такою вибірки меду серед медозбору; бо якщо у бджіл взяти те, що вони наносили, трапиться раптом негода, холод або велика посуха, і знищить подальший медозбір, то у них не залишиться потрібного запасу на зиму і вони околеют від голоду, а інакше довелося б повернути їм забраний мед і підгодовувати патока, що пов'язане з великими труднощами. Тільки у великих колодних вуликах і під час самого мідного літа можна забирати мед з простих сімей через наголовки або надставки. У даданах ж нічого боятися голоду сім'ї, і ви нічим не ризикуєте, бо стільники, зібрані серед медозбору, не йдуть в бочку, а приховуються до кінця медозбору в цілості в порожніх вуликах або незайнятих магазинах, або, нарешті, в який-небудь холодної комори в приміщенні, навмисне для того пристосованому. Після закінчення медозбору обревізовивается запас кожного вулика. Якщо бджоли встигли набрати ще стільки меду, скільки їм потрібно на зиму, то взятий раніше їм вже не потрібен. Якщо ж яка родина не запаслася досить, то їй повертається стільки стільників, скільки треба.







Ще не настав ще великий медозбір, годі й думати про вибірку меду влітку. Але з відкриттям медозбору, коли бджоли активно виводять осередки і видно в гнізді повні стільники меду, тоді можна і підбирати його. У такому випадку візьміть з гнізда в стояку перші два або три стільники, наповнені медом, з вищого відділення, заховайте їх відомим уже способом, на їх місце вкладіть стільки ж стільників готової суші, і через кілька днів останні будуть знову наповнені медом, який і можете забрати. За браком цілих стільників суші закладіть вощину, нехай бджоли відбудовують її самі і наповнять медом, що вже, звичайно, не сдела-ється так скоро, як при готових сотах. Отже, тут найголовніше за-висить все від більшого запасу готової суші. Чим більше запас її пасічник, тим більше сім'я набере меду. У низьких же лежаках про двох відділеннях за-Біра цілі стільники спереду, як тільки вони наповняться ме-будинок, а на їх місце додасте готової суші або вощини.

Чи не треба чекати, поки мед буде запечатаний в сотах, але забирати зрілий, як тільки наповняться їм осередки, бо той час, який бджоли втрачали б на його запечатування, нехай краще вживати їх на збір свіжого з поля. А незапечатаний ще мед так вже хороший і затвердіє в бочці точно так же, як і запечатаний. Зазначу однак, що незрілий, незапечатаний мед не зберігається, закисає через підвищену водності, не відповідає вимогам стандарту і не підлягає реалізації, при згодовуванні бджолам взимку може стати причиною їх загибелі. У першій половині головного медозбору проводять відбір стільників з медом для кормового запасу, а в кінці - для відкачки меду. Таким чином ви будете вибирати мідні стільники під час більшого медозбору, і тільки зупиніться за тиждень до припинення останнього, нехай вже бджоли носять запас на зиму, а по закінченні медозбору здійснюють огляд все вулики, як вони далеко обробились: і взяті і заховані перш стільники можете ви кидати в бочку, або доведеться їх повернути частково бджолам для поповнення їм зимового запасу, як сказано вище. Хоча описаним тут способом можна легко вибирати мед з гнез-да в дадановских вуликах, однак набагато вигідніше влаштувати з цією це-ллю відому частину вулика для складу меду, так званий медовий ма-Газін, і звідти вибирати мед влітку.

У стояках можна відокремити під медовий магазин одне, тобто вища відділення, яке посредст-вом СНОЗ з покривкамі до тих пір буде внизу відокремлено від бджолиного гнізда, поки цей магазин не відчиняться бджолам для стільників і для складу меду. Відмикається ж він тільки тоді, коли стояк забрав велику силу, коли бджоли вивели в гнізді багато стільників і настав уже великий медозбір. Тоді впускаються бджоли з гнізда в магазин, щоб працювали і скла-дивать мед, а будуть вони складати тим вірніше, що це в вулику найвище місце, немов голова його. Але відчиняючи бджолам магазин, не слід знімати покривкі над гніздом, навіть жодної покривкі не слід знімати абсолютно, бо якби між гніздом і магазином відкрився занадто великий прохід, матка теж заходила б в магазин, накла-дивать б яєчка в стільники, і пасічник замість меду знайшов би безліч розплоду. У усунення цього, для проходу бджіл з гнізда в магазин отпі-рается тільки вузенька 0,5 см щілину, в яку бджоли могли б тільки протиснутися, а через таку вузьку щілину матка рідко коли зайде в магазин. Прохід цей робиться ззаду біля задньої стінки, тобто відкривається і відсувається остання покривка на 0,2 см (краще не робити щілин ні ззаду, ні з боків, а тільки спереду, бо попереду поміщені медові стільники, через які матка переходить неохоче). Можна також зробити іншу подібну щілину спереду, відсунувши першу покривку. Крім того, деякі покривкі не торкався щільно кінцями до бічних стінок, і не без того, щоб і тут не було якихось щілин, але це анітрохи не зашкодить, і не треба їх затикати.







Відчинивши таким способом магазин, не закладайте в нього зараз суша, але почекайте, поки бджоли не подадуть ознаки, що бажають розпочати там занос. Поки бджоли не влазять через згадану щілинку в магазин або залі-зают дуже мало, це означає, що у них ще є місце для стільників в гнізді, і нічого працювати закладати суша в магазин. Навпаки, якщо бджоли збираються в магазин натовпом, це ознака, що бажають працювати в магазині.

Якщо вам бажано, щоб бджоли наповнили скоро магазин медом, намагайтеся закласти в нього якомога більше готових стільників суші; чим більше ви покладете, тим частіше можете його спорожняти і тим більше наберете меду. Готові стільники будуть наповнені бджолами під час хорошого медозбору в кілька днів, і можна їх забирати, тоді як, навпаки, довго довелося б чекати, поки вони самі збудують стільники і наллють їх медом. Тому намагайтеся припасти собі якомога більший запас стільників. У кого мало суші, той принаймні нехай закладе в самий тил магазину один довгий сот, щоб швидше приманити бджіл до роботи, а інший простір відділення закладіть СНОЗ (рамки) з вощиною, скільки їх вміститься по самий затвор. СНОЗ в магазині не треба покривати покривкамі, хоча б під стелею і було відоме 2 см місце для пальців. Влаштовуючи магазин, корисно зробити в самому верху затвора невелику щілину, щоб бджоли, що працюють в магазині, могли через неї вилітати прямо в поле, а він не був змушені протискуватися крізь все гніздо до летку, що забрало б у них багато часу.

Влаштувавши таким чином магазин, заглядайте в нього через кожні три-чотири дні, що наробили там бджоли, щоб спорожнив його, як тільки він буде наповнений зрілим медом. Чи не треба також очікувати, поки зовсім наповниться магазин і мед буде запечатаний; але якщо є ззаду п'ять чи шість стільників, витягнутих вниз і залитих медом, треба їх негайно забрати, хоча б ще вони і не були запечатані.

При вибірці меду поступається таким чином: виймаються всі стільники з магазину на козелки. З закінчених і наповнених медом змітають бджоли у вулик, а стільники ховаються в комору; короткі же або ще порожні кладуться з сидячими на них бджолами в магазин - довші в тил, а короткі спереду; інші жолобки закладаються сотами або порожніми начатками.

За тиждень до припинення медозбору випорожнюються всі магазини, покривкі зсуваються щільно, знищується сполучення між гніздом і магазином, щоб меду вже не лизали бджоли і щоб з цього часу носили вже мед собі в запас на зиму. Негайно після закінчення медозбору здійснюють огляд все вулики, які мають залишитися на зиму, додайте якого слід меду, а решті складіть в бочки. У кого є машинка для спорожнення меду зі стільників (медогонка), той, звичайно, зробить з неї в цю пору найкраще вживання, якщо стільники, наповнені медом, але ще незапечатані, спорожнив і потім закласти бджолам назад.

Тут вважаю за потрібне зробити зауваження, що стільники, тільки що вийняті з вулика під час літньої спеки, не слід піддавати дії машинки, бо вони можуть бути пошкоджені, але необхідно протягом ночі охолодити їх гарненько і випоражнівать тільки на інший день вранці. Я в цьому випадку поступаю так: близько п'яти годин пополудні, коли вже припиняється робота, вибираю повні стільники і на їх місце негайно вкладаю порожні, власне, для того, щоб не заважати днем ​​працювати бджолам, і для того, щоб закладену суша бджоли могли за ніч трохи очистити, а на інший же день наповнити медом. Вийняті стільники несу в прохолодне приміщення, на інший день рано пускаю їх на машинку в тих видах, щоб бути готовий з випорожненням стільників перед початком Ройко. Після полудня знову виймаю повні стільники і на їх місце закладаю порожні вранці, і так далі.

У лежаків ніколи немає магазину вгорі над гніздом, і рій осаджується завжди під самою стелею, чи буде лежак про двох або про трьох відділеннях, як уже вище сказано. Хто ж, втім, побажав би, а мёдность місцевості дозволила, можна зверху лежаків, що мають в голові шпунти, також уставити наголовки і з користю вибирати з них мед тим самим способом, як сказано про стояках. Крім того, у лежаків є власний свій медовий магазин ззаду гнізда за летковому дощечки і якщо захочете відчинити цей задній магазин бджолам для роботи, саме коли в гнізді лежака виявиться велика сила і багато стільників, то будете поступати таким чином.

Звірятко, якими закриваються льотки, слід відкрити, але не зовсім, а тільки так, щоб в льотках стала свердловина, щоб ледве можна було бджолі пролізти в неї. Відомий кілочок внизу, що замикає відчинив під летковому перегородкою, відсувається також настільки, щоб для проходу бджіл утворилася щілина не більше 0,5 см. Про-ходи ці повинні бути такі вузькі для того, щоб крізь них матка не зале-залу в магазин і не накладала там яєць. За пристрої такого сообще-ня бджоли увійдуть крізь щілини в магазин, а коли вже щільно обсядуть його, це, як ми вже говорили, буде ознакою, що тут замишляють почати занесення; тоді треба їм закласти СНОЗ (рамки) з наліплені вощині або начатками в ті самі жолобки, в які закладені СНОЗ в гнізді лежачи-ка, і скільки їх поміститься по затвор.

Що ж стосується вибірки меду з задніх магазинів в лежаках, то це робиться точно так же, як сказано про стояках.







Схожі статті